Historie

Vóór 1906 vonden de begravingen plaats op de oude begraafplaats aan de Lepelstraat te Groenlo vlak bij de kerk, waar nu zorgcentrum “de Molenberg” staat.

In 1906 is er een nieuwe r.k. begraafplaats aangelegd op de Lage Hartreise aan de Lichtenvoordseweg te Groenlo. Het r.k. parochiaal kerkbestuur was eigenaar en beheerder van deze begraafplaats. De heer J. Lemelder van den Bruggenbehrend werd als eerste op de nieuwe begraafplaats begraven.

Het kerkhof werd destijds verdeeld in vijf klassen, een eerste, tweede, derde en vierde klasse en een afzonderlijke klasse waar kinderen tot zeven jaar begraven werden. De indeling van de klassen vond plaats op basis van financiële inbreng, hoe hoger de klasse hoe duurder het werd.
Het terrein onmiddellijk voor het kruis was bestemd voor dienstdoende geestelijken en religieuzen. Achter het kruis waar nu de meeste begravingen plaatsvinden, was vroeger het terrein van de klasse drie en vier. De klassenindeling is later afgeschaft.

In de loop der jaren is de begraafplaats door aankoop van grond, onder andere van de familie Papen, een aantal keren uitgebreid.
De wijze van begraven is de laatste decennia veranderd. Oorspronkelijk was de indeling rij voor rij, momenteel is er sprake van een boogvormige indeling.

Op de begraafplaats bevinden zich eveneens zes graven van soldaten uit de Gemene Best.

In 1972 is voor het beheer en onderhoud de stichting r.k. begraafplaats Groenlo in het leven geroepen.

De stichting ontving in 2002 van de Koninklijke Vereniging van Facultatieve Crematie de aanmoedigingsprijs, omdat zij zich bijzonder heeft ingezet voor vergroting van het aantal asbestemmingsmogelijkheden.